Gramoznica Tržec spada med nekoliko zahtevnejše vode, tako zaradi strukture dna, kot tudi zaradi dejstva, da v tej vodi ne plava prav veliko število krapov. Je pa to vsekakor voda, na kateri skoraj nikoli ni pretirane »gužve«, kar je vsaj zame en velik plus.
 
Prvič sem se na to vodo odpravil s kolegom Emirjem konec lanskega julija. Prvi dan sem prav vse moči usmeril v markiranje dna, saj je voda po pripovedi domačinov kar 90% zaraščena s travo. Po približno dveh urah mi je uspelo najt idealno mesto za hranjenje, torej trdno dno na površini cca. 5 x 5m, okrog katerega pa je bilo opaziti pravo podvodno džunglo.
 

Kmalu mi je postalo jasno, da gre za pravo nočno vodo in niti po treh tamkajšnjih ribičijah, mi do zdaj podnevi ni uspeli uloviti enega samega krapa. Še vedno si nisem povsem na jasnem, ali je temu kriv način prehranjevanja krapov, ali pa kristalno čista voda, ki poskrbi, da so naši sistemi preveč opazni…?

 
Tako sem ves prvi dan ostal brez prijema, čemur je sledilo veliko presenečenje. Ob treh ponoči prvi prijem potem pa v roku dveh ur še trije. Vse ribe so bile težke med 8 in 13kg. Naslednjega dne ponovno na palicah ni bilo zaznati niti ene same najmanjše aktivnosti. Podnevi sem seveda nemudoma pomislil na zig rig, vendar glede na napovedi domačinov, povsem brez uspeha. Preizkusil sem chod rig, kd-rig…, na žalost vse zaman. Sprijazniti sem se pač moral, da bo treba počakati noč. Ta pa mi je ponovno prinesla štiri ribe. Kakorkoli že, mi je to hudičevo odleglo. Glede na predhodno zbrane informacije, namreč po prvi ribičiji na tej zanimivi vodi nisem pričakoval kakršnega koli uspeha…
 
Naslednjič sem se na Tržec odpravil kar sam in sicer na pozicijo »polotok«. Takoj po prihodu čuvaja sem obžaloval, da sem seboj prinesel samo 2.75lb palice, saj s temi nisem uspel doseči trdnega dna v smeri otoka. Po kratkem premišljevanju sem se odločil, da si z markerjem najdem primerne pozicije, bližje obali. To se mi je obrestovalo in v kratkem sem našel idealno pozicijo, ki je bila od mene oddaljena le 10 -15m. Tako sem lahko to pozicijo hranil kar z roko. Kot prvič, sem hranil pretežno samo s Pink Squid boili in sicer z razliko, da sem se zaradi zaraščenosti dna odločil uporabljati le pop up sisteme, večinoma hinged stiff rig. Za vabo sem uporabljal Caramel Cream pop-upe, za katere lahko z gotovostjo trdim, da so najuspešnejši pop upi, kar sem jih kdajkoli preizkusil!
 
Zagnano sem namestil vse sisteme v vodo, čemur je sledil prvi šok: dež, dež in še več dežja. Na koncu se je izkazalo, da je bila moja odločitev o dodatni zalogi toplih oblek več kot modra, saj je prenehalo deževat šele dobro uro pred mojim odhodom domov.
 
trzec-1

Pozicija
 
Prvo noč sem imel tri prijeme in na žalost sem zaradi obilnega dežja vse ribe vrnil v vodo brez slikanja. Čeprav so bile tako fotogenične…
 
Sledil je seveda svetli del dneva brez prijema, čeprav sem se tokrat odločil za malce drugačno taktiko. Na bližji poziciji sem palico podnevi potegnil iz vode in pozicijo ves dan dohranjeval, približno vsake tri ure. Ker se je voda v tem letnem času že dodobra shladila, sem vse boile dodatno prelil z the Liver.
 
Takoj ko je padla noč, so se prav na tem krmišču pojavili nam tako znani vodni krogi. Ker sem že vnaprej pričakoval, ob kateri uri lahko pričakujem prijem, sem se okrog pol štirih zjutraj kar podzavestno prebudil in le pet minut za tem je na bližnjem krmišču sledil prijem, ki mi je prinesel tako zaželenega kapitalca iz Tržca.
 
trzec-2
 
Zadnjo lansko ribičijo na Tržcu sva konec novembra ponovno odlovila skupaj z Emirjem. Tokrat je hladna voda že naredila svoje in v dveh dneh mi je uspelo ulovit le tri ribe. Ponovno mi jih je uspelo prelisičit z Caramel Cream pop upi, le da sem tokrat hranil s kombinacijo boilov Hot Crab, Pink Squid, s chilli konopljo, in tigrovim oreščkom. Vse skupaj pa sem tudi dobro zalil z the Krill-om, vse v želji, da jih še dodatno “motiviram” k hranjenju. Očitno se je splačalo:
 
trzec-3
 

Čudovite ribe, lepa okolica, korektne cene, korekten odnos čuvajev… vse to so razlogi, da me je Tržec dobesedno prevzel in se bom sem definitivno v prihodnje večkrat vrnil.

 

Še nekaj utrinkov:
trzec-4

 
trzec-5

 
Dober prijem!
 
Domen Poljanec
Team CarpChoice

Deli: